- ВРАТИ - МЕБЕЛИ - КУХНИ - СТЪПАЛА И ПАРАПЕТИ -
Кухни
Нашият опит показва, че една кухня се използва приблизително 20 години, следователно си струва да се
обмислят добре желанията и изискванията при закупуване на нова. Кухнята е помещение, в което се
задържаме дълго време и това трябва да ни доставя удоволствие всеки ден.
Обособете кухненските зони, които са Ви необходими, с Вашия индивидуален DYNAMIC SPACE - план
Колко полезно пространство Ви е необходимо?
Всяко добро проектиране на кухня започва с планирането на отделните кухненски работни зони. Петте
DYNAMIC SPACE - кухненски зони са: „Запаси", „Съхранение”, „Миене”, „Подготовка”, „Готвене/Печене”. Те
трябва да се проектират в съответствие с Вашите индивидуални потребности и ход на работа в кухнята. С
правилнното им разположение, изминаваните пътища се скъсяват, а извършваните процеси чувствително
се облекчават.
Зона запасяване
В тази кухненска зона се съхраняват типични продукти като консерви, ориз и макарони, но също така и
замразени храни.
Зона съхранение
На това място в кухнята подреждаме прибори, чаши, съдове и др.
Миене
В тази зона. до чешмата и миялната машина, са и почистващите препарати и средства, както и кофата за
отпадъци.
Зона подготовка
Зона за подготовка
Тази зона е основна в кухнята. Повечето дейности по подготовката и приготвянето на храната се
извършват тук. Работните прибори, дъски за рязане, ножове, но също така подправки и много други, са в
непосредствена близост до работната повърхност, където са най-лесно достъпни.
Готвене/Печене
Тази кухненска зона е мястото, където би трябвало да се намират печки, котлони, микровълнова фурна,
абсорбатор. тави, тенджери и тигани.
Пространствени особености
Това са много важни сведения, които дефинират началните условия за проектирането на бъдещата Ви
кухня.
■
Изходи за ток, вода и т.н.
■
Размери и височина на прозорците
■
Алтернативни складови помещения в жилището
■
Позиция на масата
■
Размери на кухнята (дължина, ширина, височина на помещението)
За това е желателно, още при първия разговор за евентуална покупка, да разполагате с възможно най-
детайлен чертеж на помещението. За да сте добре подготвени за проектирането на Вашата кухня-мечта,
проектантът трябва да е осведомен за:
■
Големината на домакинството Ви
■
Вашите навици на живот, начин на готвене, особеностите Ви на хранене.
■
Начина на пазаруване
■
Функцията на кухнята (център на комуникацията във Вашия дом, или чисто работно помещение)
Редом с тази обща информация, важна роля изпълняват и следните сведения:
■
Размери на тялото(за да се проектира Вашата кухня с оптимална работна височина)
■
Предимно използвана за работа ръка - лява, или дясна (важно за правилното подреждане на
зоните)
■ Неща, чието място е в кухнята
Да се избягват вратите в долния ред шкафове
Вратите в долен ред шкафове са изключително неергономични: Трябва мъчително да търсите, защото
нямате поглед върху съдържанието на шкафа. Трябва да се навеждате или с усложнения да изпразвате
съдържанието на шкафа, за да достигнете до по-далечно складирани стоки. От своя страна чекмеджетата
и изтеглящите се механизми осигуряват отлична видимост.